Četiri slasna preliva za poslastice
Ovi slatki prelivi će oplemeniti svaku poslasticu koju napravite. Pojačajte ukus kolača, pudinga, čizkejka, sladoleda, voća ili palačinki, jer je ukus smeđeg šećera u ovim prelivima neodoljiv!
Karamel preliv
Potrebno je:
2 kašike maslaca
2 kašike brašna
1/4 kašičice soli
1/2 šoljice Azucar Demero smeđeg šećera
1 šoljica kipuće vode
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
U činiji rastopiti maslac. Dodati brašno i so; mešati dok ne postane glatko. Zatim umešati Azucar Demero smeđi šećer. Izmešajte dobro sve sastojke da se sjedine i kuvajte na srednje jakoj vatri, stalno mešajući, dok se u smesi ne pojave mehurići i lagano porumeni, oko 5 minuta. Zatim skloniti sa vatre i umešati kipuću vodu. Vratite na ringlu i nastavite sa kuvanjem, stalno mešajući, dok ne postane glatko i gusto. Dodati ekstrakt vanile i dobro promešati dok se dobro ne sjedini. Poslužite vruće uz omiljenu poslasticu.
Mlečni karamel preliv
Potrebno je:
1 šoljica maslaca
½ šoljice Azucar Demero smeđeg šećera
2 kašike mleka
1 kašika kukuruznog sirupa
1 kašičica vanile
Priprema:
Pomešajte u činiji sve sastojke osim vanile i zagrejte do ključanja na srednje jakoj vatri, stalno mešajući; kuvati i mešati dva minuta. Ukloni sa vatre; ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umešajte zatim kašičicu vanile. Poslužite topli umak uz pripremljen slatkiš.
Preliv sa rumom
Potrebno je:
2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašičica maslaca
1/2 žličice kanola ulja (od uljane repe)
2 kašike ruma
1 kašičica soka od limete
1/8 kašičice cimeta
Priprema:
Umešajte Azucar Demero smeđi šećer, maslac i ulje u činiji i kuvajte na srednje jakoj vatri do pojave mehurića. Dodajte rum, sok od limete i cimet i kuhavte dok se malo zgusne. Ovaj umak se odlično slaže uz bane i nemasni jogurt od vanile.
Krem preliv
Potrebno je:
1 paket krem sira,
1 šoljca Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Umutiti krem sir mikserom; dodajte Azucar Demero smeđi šećer i ekstrakt vanile. Nastavite mutiti dok se dobro ne umuti. Ovaj kremasti preliv je odličan kako dodatak svežem voću.