Banofi torta
Čuvena britanska torta, jedna je od najpravljenijih na svetu. Uverite se i zašto.
Recept za 6 osoba
Vreme pripreme 45 min
Sastojci:
Za koru:
4 zrele banane
4 jaja
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
2 dl Carapelli ekstra devičanskog maslinovg ulja (plus malo za podmazivanje pleha)
malo cimeta
Za krem:
300 g Azucar Demero smeđeg šećera
4 dl slatke pavlake
150 g putera
50 g Schogetten tamne čokolade (izrendane)
Priprema:
Testo pripremite tako što ćete 3 banane iseći na kolutiće debljine oko 6 mm. Posudu za pečenje podmažite sa malo ekstra devičanskog ulja. Potom jednu bananu izgnječite i stavite je u posudu za mućenje. Izgnječenoj banani dodajte 4 jaja, 200 g smeđeg šećera, malo cimeta, 300 g brašna, prašak za pecivo i 2 dl ekstra devičanskog ulja.
Sve sastojke dobro izmešajte mikserom malom brzinom i prelijte preko kolutića banana. Tako pripremljenu koru pecite u zagrejanoj pećnici na 190 stepeni oko 25 minuta. Pečenu koru ostavite da se prohladi.
Da biste karamelizovali šećer za krem stavite dublju posudu da se zagreva na rerni na jačoj temperaturi. Dodajte malo po malo 300 g smeđeg šećera uz povremeno mešanje, da se upotpunosti otopi i pretvori u karamel.
2 dl slatke pavlake prokuvajte i malo po malo dodajte u karamel, bez mešanja. Kada dodate svu slatku pavlaku, promešajte drvenom varjačom i ostavite da se kuva oko pet minuta na laganoj vatri. Potom u vreli karamel dodajte 150 g maslaca i mešajte dok se ne rastopi. Karamel zatim razlijte u plitku posudu i ostavite da se prohladi.
Umutite zatim 2dl slatke pavlake. Dodajte joj prohlađeni karamel i lagano sjedinite. Ostavite malo karamela za ukrašavanje. Pemažite ohlađenu tortu i poređajte kolutove banane. Krupno izrendajte tamnu čokoladu i pospite po torti. Kašikom prelijte karamel po torti.