POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Banofi torta

Banofi torta

Čuvena britanska torta, jedna je od najpravljenijih na svetu. Uverite se i zašto.

Recept za 6 osoba

Vreme pripreme 45 min

Sastojci:

Za koru:

4 zrele banane

4 jaja

200 g Azucar Demero smeđeg šećera

300 g brašna

1 kesica praška za pecivo

2 dl Carapelli ekstra devičanskog maslinovg ulja (plus malo za podmazivanje pleha)

malo cimeta

Za krem:

300 g Azucar Demero smeđeg šećera

4 dl slatke pavlake

150 g putera

50 g Schogetten tamne čokolade (izrendane)

 

Priprema:

Testo pripremite tako što ćete 3 banane iseći na kolutiće debljine oko 6 mm. Posudu za pečenje podmažite sa malo ekstra devičanskog ulja. Potom jednu bananu izgnječite i stavite je u posudu za mućenje. Izgnječenoj banani dodajte 4 jaja, 200 g smeđeg šećera, malo cimeta, 300 g brašna, prašak za pecivo i 2 dl ekstra devičanskog ulja.

Sve sastojke dobro izmešajte mikserom malom brzinom i prelijte preko kolutića banana. Tako pripremljenu koru pecite u zagrejanoj pećnici na 190 stepeni oko 25 minuta. Pečenu koru ostavite da se prohladi.

Da biste karamelizovali šećer za krem stavite dublju posudu da se zagreva na rerni na jačoj temperaturi. Dodajte malo po malo 300 g smeđeg šećera uz povremeno mešanje, da se upotpunosti otopi i pretvori u karamel.

2 dl slatke pavlake prokuvajte i malo po malo dodajte u karamel, bez mešanja. Kada dodate svu slatku pavlaku, promešajte drvenom varjačom i ostavite da se kuva oko pet minuta na laganoj vatri. Potom u vreli karamel dodajte 150 g maslaca i mešajte dok se ne rastopi. Karamel zatim razlijte u plitku posudu i ostavite da se prohladi.

Umutite zatim 2dl slatke pavlake. Dodajte joj prohlađeni karamel i lagano sjedinite. Ostavite malo karamela za ukrašavanje. Pemažite ohlađenu tortu i poređajte kolutove banane. Krupno izrendajte tamnu čokoladu i pospite po torti. Kašikom prelijte karamel po torti. 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.