Bela čokoladna torta – kraljica slavskih trpeza
Današnji dan posebno je važan. Danas je dan Svetog Save, jednog od najpoštovanijih svetaca. Posebno je omiljen među najmlađima, jer je ujedno i slava školaraca. Mnogi ga slave i kao krsnu slavu.
Iako je prilikom pripreme praznične i slavske trpeze akcenat na slanim jelima, mesu, salatama, nikako ne treba zaboraviti dobar završetak obeda – desert. Bez obzira da li su u pitanju deca ili odrasli, svi vole da nakon obilja jela i pića počaste svoja nepca bogatim i raskošnim ukusom čokoladne torte.
Današnji dan je lep povod da okupite porodicu i prijatelje, bez obzira da li slavite ovu slavu ili ne i da ih počastite čokoladnom fantazijom, na koju niko neće ostati ravnodušan. U nastavku vam donosimo recept za najukusniju tortu od bele čokolade, sa ukusom prepečenog lešnika. Neodoljiva i savršena za slavlja, idelna je ako želite da probate nešto novo i drugačije.
Sastojci:
Za koru:
15 belanaca
375 g Azucar Demero smeđeg šećera
375 g mlevenih lešnika. Umesto lešnika možete koristiti orahe ili bademe, ukus je u sve tri varijante odličan.
Za fil:
15 žumanaca
15 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
375 g putera
150 g Schogetten bele čokolade
Priprema:
Žumanca skuvajte sa smeđim šećerom na pari, dok ne dobijete finu i gustu smesu. Da li je fil dobre teksture proverićete tako što ćete varjačom povući po dnu posude, a za njom treba da ostane trag koji se polako zatvara. Skuvana žumanca ostavite da se hlade.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pleh premažite ekstra devičanskim maslinovim uljem, preko stavite papir za pečenje pa i njega lagano premažite maslinovim uljem. Napravite tri kore, svaku od po pet belanaca, 125 g šećera i 125 g lešnika.
Belanca umutite sa prstohvatom soli da postanu penasta, pa dodajte smeđi šećer i mutite dok se ne dobije sjajan, gladak i čvrst šlag. Umešajte kašikom lešnike lagano, pokretima odozgo nagore. Pripremljenu smesu sipajte u pripremljen pleh i poravnajte. Pecite kore do 20 minuta. Kora je pečena kada se odvaja od ivica pleha.
Pečenu koru izvrnite na papir za pečenje postavljen ili na poslužavnik i skinite papir. Za sledeću koru isti papir ponovo premažite sa malo ulja i vratite u pleh. Dok se prva kora peče pripremite smesu za drugu, pa sve isto ponovite i za treću koru.
Kada se žumanca lepo ohlade, umutite puter pa spojite sa njima, a čokoladu posebno otopite na pari bez ikakvih dodataka pa sve sjedinite. Kore premazujte redom i na kraju celu tortu istim filom.
I nemojte se tu zaustaviti. Pustite mašti na volju i od vaše torte napravite pravo umetničko delo. Evo našeg predloga kako da vaša torta dobije epitet kraljice praznične trpeze.