Džem od šljiva sa ruzmarinom
Poslednji avgustovski dani asocijacija su na divno, ukusno voće. Šljive su svakako jedne od omiljenih. Za vas smo pripremili recept kako da u njihovom ukusu uživate i u toku hladnih jesenjih i zimskih dana.
Sastojci:
1 kg Azucar Demero smeđeg šećera
2 kg šljiva
Sok od 2 limuna
1 đumbir, sitno seckan
2 grančice ruzmarina
Priprema:
Oprane i očišćene šljive isecite na oko 2 cm debljine. U veliku šerpu stavite iseckane šljive, šećer, sok od limuna i konstantno mešajte dok ne provri. Zatim dodajte đumbir i ruzmarin i kuvajte na tihoj vatri pola sata, povremeno mešajući. Na kraju izvadite ruzmarin a smesu po želji možete izmiksati štapnim mikserom ili ostavite u komadićima. Pripremljen džem sipajte u zagejane tegle, dobro zatvorite i okrenite tegle naopako da odstoje pet minuta.