6 super čokoladnih preliva koje još niste probali!
Osmog marta, osim što se spremate da darujete i primate poklone, sigurno ćete svoje najdraže obradovati nekom slasnom delicijom iz vaše kuhinje. Kako biste oplemenili ukus bilo kog slatkiša, evo nekoliko provereno sjajnih recepata za različite vrste čokoladnih preliva i umaka i njihove namene:
Krem-čokoladna glazura
Pogodna je umesto šlaga na torti, ali i kao dodatni preliv za mafine, kapkejkove i ostale „čvrste“ kolače.
Potrebno je:
2 1/4 šoljice šećera
1/4 šalice nezaslađenog kakaa
Prstohvat soli
170 gr krem sira
1 1/2 štapić neslanog maslaca, omekšanog
250gr Schogetten tamne čokolade rastopljene
3/4 šoljice kisele pavlake
Pomešajte šećer, kakao i so. Umutite krem sir i maslac mikserom na srednje jakoj brzini dok ne postanu glatka smesa. Smanjite brzinu na srednje-nisku; postupno dodajte suvu smesu koju ste prethodno pomešali i miksajte dok se ne ujednači. U to lagano ulijte otopljenu čokoladu u ravnom mlazu. Dodajte kiselu pavlaku i sve izmiksajte dok se ne ujednači.
Ganache sa kukuruznim sirupom
Ovakav preliv će biti gldak i sjajan, pa ga možete preliti preko bilo koje poslastice za dramatičan izgled i dodatnu slast.
Potrebno je:
230 gr iseckane Schogetten tamne čokolade
1 1/4 šoljice slatke pavlake
1 kašika svetlog kukuruznog sirupa
Stavite čokoladu u činiju na srednje toplu vatru. Stavite pavlaku i kukuruzni sirup u posebnu činiju da se kuva na srednje jakoj vatri. Prelijte čokoladu; pustiti da stoji 1 minut. Mešajte dok ne postane sjajna i glatka smesa. Neka se malo ohladi.
Vanila-čoko preliv
Ovaj super-slatki, tečni preliv je idealan za kombinacije sa sladoledom.
Potrebno je:
1/4 šoljice šećera
1/2 šaoljice slatke pavlake
4 kašike neslanog maslaca, izrezanog u male komade
90 gr Schogetten mlečne čokolade
28 gr nezaslađene čokolade, sitno iseckane
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Prstohvat grube soli
U činiju za kuvanje pomešati šećer i slatku pavlaku na srednje jakoj vatri. Kuvajte, često mešajući, dok se šećer ne otopi, oko 2 minuta. Dodajte maslac i obe čokolade i mešajte dok se čokolade ne otope i umak postane gladak, oko 2 minuta. Umešajte vanilu i so i izjednačite.
Brendi-čoko preliv
Ovaj složen ukus koristite za prelivanje krofni ili sladoleda, svežeg voća ili kolača.
Potrebno je:
3/4 šoljice slatke pavlake
3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
2 kašike Brendija
Prstohvat soli
115 gr sitno iseckane Schogetten tamne čokolade
Pomešajte pavlaku, šećer, Brendi i so i kuvajte na srednje jakoj vatri. Prelijte preko čokolade i umutite dok se ne ujednači.
Moka ganache
Odlična alternativa tradicionalnim čokoladnim prelivima, ovaj ganache je pogodan za bilo koju vrstu poslastice.
Potrebno je:
1 šalica Schogetten tamne čokolade
1/2 šoljice obranog mleka
2 kašičice instant espresso kafe u prahu
Pomešajte čokoladu, obrano mleko, i instant espresso prah u činiju koju ćete postaviti nad loncem sa ključalom vodom. Mešajte dok se čokolada topi i smesa postane glatka. Ukloni sa pare.
Lešnik-čokolada preliv
Sa samo četiri sastojka i dva koraka, ovaj preliv je veoma lako napraviti. Idealan je kao sos za francuski hleb, a može se koristiti i kao punjenje za kolače.
Potrebno je:
200gr prženih lešnika
Gruba so
1/2 šoljice šećera
80 gr rastopljene Schogetten tamne čokolade
Sameljite lešnike sa 1/4 kašičice soli u multipraktik procesoru dok se tekstura ne pretvori u maslac. Dodajte šećer i rastopljenu čokoladu i nastavite sa miksanjem dok se sve ne sjedini.