Aromatični kolač s čokoladom i lešnicima
Jako sočan i jednostavan za pripremu, a jako ukusan. Za predstojeće praznike dodajte začine za medenjake i cimet, zbog kojih će ovaj kolač biti još ukusniji.
Sastojci:
Za biskvit:
120 g Azucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)
160 g Schogetten tamne čokolade (možete poručiti OVDE)
4 jaja
160 g maslaca
65 g glatkog brašna
60 g mlevenih lešnika
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika začina za medenjake
½ kašičice cimeta
Za čokoladnu glazuru:
100 g Schogetten tamne čokolade (možete poručiti OVDE)
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
Priprema:
Lešnike kratko tostirajte na tiganju ili u rerni, ohladite ih i sameljite. Tamnu čokoladu i maslac otopite na pari pa ostavite sa strane.
Jaja i smeđi šećer mutite pet minuta, dok ne dobijete gustu smesu. Zatim dodajte otopljenu tamnu čokoladu i maslac. Na kraju lagano umešajte sve suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, mlevene lešnike, cimet i začin za medenjake.
Smesu za kolač izlijte u manji kalup i pecite 30-tak minuta na 170°C. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ga prelijte otopljenom čokoladom u koju ste dodali 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Po želji kolač dekorišite krupno sekanim lešnicima.