Baci di dama (Damski poljupci)
Ovi kolačići ne samo da će vas mamiti svojim atraktivnim imenom, već će vas očarati i svojim ukusom i izgledom. Dva hrskava keksa, spojena neodoljivim čokoladnim filom, zavešće vas već nakon prvog poljupca. Poreklom iz Torina, Baci di dama su jedan od simbola italijanskog hedonizma. Jedna od priča koja prati naziv ovih keksića je da su se dame u renesansnoj Italiji ljubile zatvorenih usana, jer se drugačiji način smatrao neprikladnim.
Sastojci:
- 30 g Schogetten tamne čokolade
- 30 g Schogetten mlečne čokolade
- 100 g Azucar Demero smeđeg šećera
- 20 g kakaa
- 150 g mekog brašna
- 150 g mlevenih lešnika
- 150 g putera
Priprema:
Lešnike lagano propržite na suvom tiganju. Kada se malo prohlade, oljuštite ih, odnosno im uklonite tamnu koru, a kad se u potpunosti ohlade, sameljite ih. Na radnu površinu prospite brašno s kakaom. Dodajte smeđi šećer i samlevene lešnike. Potom dodajte komadiće maslaca sobne temperature. Ovaj postupak možete uraditi i u dubljoj posudi, umesto na radnoj površini. Od svih sastojaka umesite testo. Ukoliko vam je testo lepljivo lagano dodajte brašno. Čim ste formirali kuglu koja se ne lepi, prestanite da mesite. Testo zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
Testo potom izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi oko pet minuta. Od komadića testa pravite kuglice, koje bi trebalo da budu jednake veličine. Pleh obložite papirom za pečenje i ređajte kuglice. Ostavite par centimetara razmaka između svake. Kada pleh napunite, ostavite ga petnaestak minuta u frižideru. Nakon toga kuglice pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 15 minuta. Kuglice će nakon pečenja dobiti drugačiji oblik, pogodan za spajanje sa drugim delom. Ostavite keksiće da se skroz ohlade.
U međuvremenu rastopite tamnu i mlečnu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi, ali ne i stvrdne. Rastopljenom čokoladom spajajte po dva dela. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a čokoladni fil stegne. Keksiće nakon toga možete čuvati i u metalnoj kutiji.