Baklava sa mlečnom čokoladom
Hrskav ukus baklave osvojiće vas, pogotovo ako je začinjen mlečnom čokoladom.
Sastojci:
1/2 kg tankih kora
300 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 vanilin šećer
100 g Schogetten mlečne čokolade
1 limun ili pomorandža
200 g oraha
50 g mlevenog keksa
100 g suvog groždja
Carapelli esktra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Orahe samleljite, a jednu šaku i iseckajte. Čokoladu izrendajte sitno, pa potom pomešajte rendanu čokoladu, mlevene i seckane orahe, keks i suvo grožđe.
Rašitrite prvu koru, pa je malo pouljite, preko nje stavite drugu koru pa i nju pouljite, a pri dnu na širinu kore stavite nekoliko kašika mešavine. Savite krajeve u rolnicu. Ređajte u pleh koji ste predhodno podmazali uljem. Tako uradite sa svim koricama dok ne utrošite materijal.
Rolnice isecite na željenu dužinu oštrim nožem a zatim ih malo premažite uljem. Pre nego ih stavite da se peče, stavite da se kuva sirup.
Sirup napravite od 300 g i 200 ml vode, jedan vanilin šećer i kolutova limuna ili pomorandže. Ostavite da vri desetak minuta.
Stavite rolnice da se peku na 200 stepeni oko pola sata da lepo porumene, pa ih prelite odmah vrućim sirupom. Ostavite da se dobro prohlade pa služite.