Bečki kolač sa jabukama
Ovaj klasik među kolačima, vratiće vas svojom neodoljivom aromom u detinjstvo i bezbrižne dane.
Sastojci:
Za podlogu:
200 g brašna
1 jaje
100 g Azucar Demero smeđeg šećera
125 g maslaca
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike hlebnih mrvica
Biskvit sa jabukama:
6 vecih jabuka
125 g maslaca
125 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 jaje
100 g brasna
2.5 dl slatke pavlake
1 kašika rendane kore limuna
1 kašičica cimeta
50 g listića badema
Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje za podmazivanje
Priprema:
Kalup za kolač premažite sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i pospite kašikom hlebnih mrvica.
U posudu prosejte brašno, prašak za pecivo, dodajte maslac, jaje i smeđi šećer i umesite testo. Odmah ga razvucite i stavite u kalup, tako da vam na ivicama testo bude oko 5 cm visine. Probušite testo viljuškom i pospite drugom kašikom hlebnih mrvica.
Jabuke oljuštite i isecite na četiri dela. Naša preporuka je da ih stavite u hladnu vodu sa malo limunovog soka kako vam ne bi pocrnele dok pravite biskvit.
Za biskvit penasto umutite omekšali maslac sa smeđim šećerom, dodajte jaje, miksajte još malo, pa dodajte limunovu koru i prosejano brašno. Sve izmešajte dobro, pa dodajte izmiksanu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite.
Pripremljene jabuke poslažite na nepečenu podlogu i pospite cimetom i preko jabuka rasporedite umućeni biskvit, da skroz prekrije jabuke, pa sve lagano poravnajte. Odozgo pospite listiće badema i pecite na 190 stepeni oko 45 min. Kad je kolač pečen ostavite ga u isključenoj rerni još nekih 10-15 min, ohladite i poslužite.