Bezglutenski čokoladni kolačići
“Gluten free” kolačići, malo robusnog izgleda, ali prefinjenog ukusa, pravi su desert za one koji izbegavaju glutensku hranu, kao i za sve one koji bi da se zdravo hrane.
Recept za oko 25 kolačića
Sastojci:
- 150 g Schogetten tamne čokolade, narezane na sitne komadiće
- 125 g Schogetten tamne čokolade
- 125 g Azucar Demerara smeđeg šećera
- 125 g heljdinog brašna
- 60 g maslaca
- 25 g kakaa
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 jaja
Priprema:
Tamnu čokoladu narendajte na krupnije komade, stavite ih u plastičnu kesu i čuvajte u zamrzivaču do spremanja kolača. Na taj način se tokom pečenja neće otopiti.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i dva pleha obložite papirom za pečenje. Tamnu čokoladu otopite na pari, sklonite je sa strane da se prohladi.
U drugoj posudi pomešajte suve sastojke, tj. heljdino brašno, kakao, so i sodu bikarbonu. Posebno mikserom umutite maslac, smeđi šećer i ekstrakt vanile, dok ne dobijete glatku smesu. Potom dodajte otopljenu i prohlađenu čokoladu, pa miksajte još malo. Na kraju umešajte i jaja pa miksajte dok smesa ne bude homogena. Dodajte suve sastojke i ručno umesite dok ne dobijete kompaktno testo, zatim dodajte rendane komade čokolade i testo lagano premesite kako bi se komadići ravnomerno rasporedili.
Na papir za pečenje ređajte kolačiće, otprilike 1 kašika = 1 kolačić, sa razmakom od 5 cm. Pecite ih oko 15 minuta dok im se ivice malo ne stvrdnu, a sredine treba malo mekana da ostane. Ostavite ih desetak minuta da se ohlade na plehu, pa ih nakon toga ostavite da se prohlade na tacni.