Božićni aromatični keksići
Nema lepšeg osećaja nego kada u prazničnim danima uživate u toplini svoga doma i grickate omiljene kolačiće koji mirišu kao da su upravo izašli iz novogodišnje bajke.
Sastojci:
Za testo:
100 g putera
300 g brašna
1 jaje
100 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 kesica praška za pecivo
4 kašičice meda
1 kašičica cimeta
2 kašičice mlevenog đumbira
5 zdrobljenih klinčića
4 kašike kakaa
Za dekoraciju:
2 belanca
350 g šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
boje za kolače
Priprema:
Sve sastojke za testo redom stavlljajte u posudu i mesite rukom dok se sve lepo ne poveže i dobije glatko testo. Dobijeno testo prekrijte providnom folijom i ostavite na toplom do sat vremena. Nakon toga testo razvijte oklagijom i vadite keksiće kalupima raznih oblika.
Keksiće stavljate na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 160-180 stepeni oko 10-15 minuta. Pečene keksiće izvadite i odmah sa papirom sklonite na rešetku da se hlade.
Za dekoraciju umutite belanca u čvrst sneg pa dodajte šećer i limunov sok. Mutite sve dok ne dobijete glatku masu. Sipajte smesu u poslastičarsku vreću i dekorišite skroz ohlađene keksiće. Ostavite ih najmanje jedan dan da se osuše na sobnoj temperaturi. U smesu možete dodati boje kako biste dobili šarene keksiće.