Čizkejk od maka sa višnjama i badem kremom
Sastojci za kalup prečnika 26 cm, za 16 porcija:
Obratite pažnju: kolač mora da se peče 60 minuta.
- 4 jaja
- 100 g urmi bez koštice
- 100 g hladnog putera i puter za kalup
- 200 g brašna od celog zrna i brašno za rad
- 130 g šećera u prahu za posipanje
- 1 pomorandža
- 500 g kvark sira sa 20% masnoće (to može biti zamenski bilo koji neslani i kremasti sir )
- 200 g svežeg sira
- 200 g mlevenog maka
- 30 g krupnog pšeničnog griza
- 400 višanja iz tegle
- 150 g šlaga
Priprema:
Odvojiti belance i žumance od jednog jajeta. Za podlogu sitno iseckati urme. Puter iseći na kocke i umesiti zajedno sa brašnom, urmama, 30 g šecera u prahu, 1 kašikom hladne vode i jednim žumancetom. Testo ostaviti 30 minuta na hladnom mestu. Belance tadođe staviti u frižider.
Kalup namazati puterom. Testo na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati na veličinu kalupa i staviti ga u kalup. Rernu prethodno zagrejati na 180 stepeni.
Pomorandžu oprati vrućom vodom i obrisati. Koru sitno narendati i sok iscediti. Odvojiti žumance od belanca od preostala 3 jajeta. Dobro izmešati kvark, sveži sir, mak, koru od pomorandže, 4 kašike soka od pomorandže, 3 žumanca i griz. Čvrsto umutiti mikserom 4 belanca sa 100 g šećera u prahu. Dodati sneg od belanaca u masu od kvarka.
Masu od kvarka staviti na podlogu kolača i odgore rasporediti višnje. Peći u zagrejanoj rerni 60 minuta. Šlag umutiti mikserom. Kolač po želji posipati sa šećerom u prahu.
Vreme za pripremu/izradu : 80 minuta