Čizkejk sa kupinama
Iskoristite sezonu ovog čarobnog bobičastog voća.
Sastojci:
Za koru:
250 g mlevenog keksa
160 g maslaca
40 g Schogetten tamne čokolade
Za fil:
500 gr rikota sira
3 dl slatke pavlake
160 g Azucar Demero smeđeg šećera u prahu
1 kesica želatina
1 dl mleka
Za preliv od kupina:
500 g kupina
4 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
2 kesice vanilin šećera
2 dl vode
1 kesica želatina
Priprema:
Sve sastojke za koru sjedinite i rukama umesite smesu pa je rastanjite u okrugli kalup za tortu (26 cm). Stavite koru u frižider na hlađenje dok spremate fil.
Za pripremu fila dobro izmutite sir i smeđi šećer u prahu pa dodajte prethodno umućenu slatku pavlaku i polako promešajte. Želatin stavite sa 4 kašike hladne vode da nabubri, a potom ga stavite u šerpicu sa mlekom i na laganoj vatri otopite. Dodajte otopljen želatin u smesu od sira i pavlake i lagano promešajte. Rasporedite smesu preko kore i ostavite u frižider dok ne napravite preliv od kupina.
Voće, vodu i obe vrste šećera stavite da prokuva pa kuvajte 3-4 minuta. U voće polako dodajte nabubreli želatin i i mešajte žicom za mućenje dok se želatin ne otopi. Ostavite preliv da se prohladi na sobnoj temperaturi. Mlak preliv sipajte preko fila i ostavite kolač preko noći da se stegne.