Čoko-krofne
Obožavate domaće, mamine, ali nemate zamerku ni na one koje se prodaju po plažama? Onda će Vam se sigurno dopasti i ove, malo drugačije čoko-krofne!
Sastojci:
• Schogetten mlečna, tamna i bela čokolada (umesto nje može i marcipan)
• 500 g brašna,
• prstohvat soli,
• 50 g svežeg kvasca,
• 60 g šećera,
• 1,5 dl mlakog mleka,
• 70 g putera,
• 3 žumanceta,
• ulje za prženje
• čokoladne mrvice
Priprema:
Izmrviti kvasac, pa ga pomešati sa malo brašna i soli, zatim dodati 1 kašičicu šećera i sve to preliti sa 3 kašike mlakog mleka. Smesu umutiti i ostaviti na toplom mestu 15 minuta.
Ovako razmućen kvasac zatim dodati brašnu, zajedno sa preostalim šećerom, mlekom, otopljenim puterom i žumancima.
Mikserom dobro razmutiti testo, pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu dok ne naraste na duplu veličinu.
Na kuhinjskoj dasci, posutoj sa malo brašna, istanjiti testo na 1-2 cm debljine, pa pomoću modle (čaše od 2 dl) vaditi veće kolutove, a iz sredine svakog većeg koluta, malom čašicom vaditi manje kolutove.
Ovako dobijene prstenove ostaviti na toplom mestu da još malo narastu, pa ih peći na vrelom ulju.
Ukrasiti prema sopstvenoj kreativnosti rastopljenom čokoladom i mrvicama. Prijatno!