Čokoladna bomba
Čokoladne torte uvek su odlična opcija, bez obzira na povod.
Sastojci:
Kore:
10 jaja
10 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike kakaa
6 kašika mekog brašna
200 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
Krem:
1 l mleka
120 g pudinga sa ukusom čokolade
5 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
150 g Schogetten tamne čokolade
250 g putera
400 g nutele
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni. Umutite penasto pet belanaca pa dodajte pet kašika smeđeg šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim dodajte žumanca i 100 ml ekstra devićanskog ulja uz stalno mućenje. Na kraju dodajte kakao i brašno pa sve sjedinite. Obložite pleh prečnika 26 cm pa istresite smesu i pecite oko 20 minuta. Ponovite postupak još jednom, a ohlađene kore presecite vodoravno, da se dobiju četiri.
Prašak za puding pomešajte sa malo hladnog mleka pa razmutite. Ostatak mleka sipajte u dublju šerpu, dodajte smeđi šećer i stavite na srednju vatru. Sačekajte da prokuva pa dodajte puding i mešajte dok se ne zgusne. Pudingu odmah dodajte komade čokolade, mešajte dok se ne otopi i sjedinite pa prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.
Penasto umutite omekšali puter i dodajte ga ohlađenom pudingu koji ste prethodno malo mikserom izmutili, pa sve umutite zajedno. Na kraju dodajte nutelu i sve sjedinite. Na tacnu stavite koru pa četvrtinu fila, drugu koru, fil, treću koru, fil pa poklopite četvrtom korom. U ostatak fila dodajte 40 grama šlag krema od čokolade i sve izmutite da bi se dobio vazdušasti fil za dekoraciju torte.