Čokoladna pita na grčki način
Unesite čari mediteranskih poslastica u vaš dom.
Sastojci:
Za kolač:
8 jaja
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
2,5 dl Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
100 g brašna
180 g griza
80 g kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
1 vanilin šećer
po želji ribana korica od pola narandže
Za sirup:
5 dl vode
400 g Azucar Demero smeđeg šećera
2 kašike kakao praha
100 g Schogetten tamne čokolade
Za glazuru ganache:
200 g Schogetten tamne čokolade
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Pripremite prvo sirup jer je potrebno da se ohladi. Vodu, smeđi šećer i kakao kuvajte oko tri minuta od početka ključanja. Šećer se mora potpuno istopiti, tako da smesu na početku mešajte. Sklonite sa vatre, dodajte kockice čokolade i izmešajte da se čokolada otopi. Ostavite da prohladi do sobne temperature. Ohlađen sirup procedite kroz cediljku.
Dublji pleh za pečenje blago nauljite i pospite brašnom. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosejte, dodajte griz pa promešajte. Jaja, smeđi šećer i vanilin šećer mutite dok ne postane penasta i kremasta smesa. Dodajte ulje i promešajte. Postepeno dodajte suve sastojke, lagano ručno mešajući.
Dobićete gušću smesu. Izlijte u pleh i pecite oko 35 minuta. Pečeni kolač izbockajte nožem na nekoliko mesta i odmah prelijte ohlađenim sirupom. Kolač će skoro odmah upiti sav sirup. Ostavite da se potpuno ohladi i da kora upije svu tečnost.
Za glazuru na blagoj vatri lagano zagrejte slatku pavlaku i čokoladu, izmešajte da se dobije fina glatka i sjajna glazura i prelijte preko ohlađenog kolača. Ostavite kolač nekoliko sati, najbolje preko noći u frižideru, da se glazura stegne, a kolač potpuno omekša i da se ukusi sjedine.