Čokoladna šampita
Retko ko može odoleti mekanoj, sočnoj i ukusnoj teksturi domaćih šampita. Predlažemo Vam odličan recept sa čokoladnim prelivom, a ukoliko niste raspoloženi da sami pripremate ovaj slatkiš, onda su za Vas rešenje Grabower Kusse-šampite vrhunskog, nemačkog kvaliteta, sveže i ukusne kao mamine… Za one koji bi da se sami oprobaju u kuhinji, evo recepta:
Potrebno je za fil:
• 100 g Schogetten čokolade sa ukusom po izboru
• 3 kašike Carapelli maslinovog ulja,
• 6 belanaca,
• 500 g šećera,
• 1 dl vode,
• sok od 1/2 limuna,
• 1 vanilin-šećer,
Potrebno je za koru:
• 6 žumanaca,
• 6 kašika šećera,
• 6 kašika brašna,
• 1 prašak za pecivo,
• 6 kašika mlake vode.
Priprema:
Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih dobro sa šećerom. Zatim dodajte mlaku vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta. U šerpu stavite šećer i vodu i ostavite da provri. Kada provri, dodajte sok od limuna i ostavite na tihoj vatri da vri oko deset minuta. U međuvremenu umutite šne od belanaca, dodajte vanilin-šećer i lagano u to sipajte vreo sirup, neprestano muteći. Kada ste sav sirup sipali, mutite još desetak minuta. Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni jedan minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća belanca i ostavite da se dobro ohladi. Prijatno!