Čokoladna uskršnja jaja
Evo slatkog i jednostavnog načina da obradujete svoje ukućane slatkišem za Uskrs. U pitanju je recept za čokoladna jaja sa tri vrste punjenja!
Čokoladna jaja pravite na sledeći način:
Potrebno je:
Podmazani kalupi za čokoladna jaja (možete iskoristiti i plastična jaja koja ćete preseći po dužini i iskoristiti ih kao kalupe)
200 gr čokolade za kuvanje
200 gr Schogetten mlečne čokolade
Priprema:
Otopite čokoaldu na pari, ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je pomoću četkice nanesite na kalupe, pa vratite u frižider da se stegne. Ponovite postupak dva, tri puta da dobijete deblji sloj čokolade. Zatim odvojte čokoladu od kalupa i punite ih smesom, pa spajajte dva dela koristeći malo rastopljene čokolade.
Punjenje 1
Napomena: Ova čokoladna jaja se ne spajaju, već serviraju samo polovine.
Potrebno je:
2 pakovanja čokoladnog musa
Izmrvljeni keks
Priprema:
Umutite mus dok ne postane glatka smesa. Napunite polovine čokoladnih jaja i ukrasite izmrvljenim keksom.
Punjenje 2
Za belance je potrebno:
150g krem sira
30g šećera u prahu
1/2 kašičice soka od limuna
1/2 kašičice ekstrakta vanile
125 ml slatke pavlake
Za žumanca:
2 kašičice sveže isceđene pomorandže
1 kašičica džema od kajsije
15 gr neslanog maslaca
Priprema
Zagrejte nož pod toplom vodom, pa pažljivo uklonite vrhove čokoladnh jaja.
Sipajte krem sir, šećer, limunov sok i vanilu u veliku činiju i umutite dok ne dobijete pahuljastu smesu, oko 3-4 minuta. Lagano pomešajte sa slatkom pavlakom dok ne ujednačite smesu. Pažljivo kašičicom sipajte smesu u pripremljene čokoladne školjke. Ohladite jaja najmanje 30 minuta.
Pomešajte sastojke za žumanca i lagano zagrevajte na niskoj temperaturi dok se maslac ne rastopi, a smesa postane glatka. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Koristeći malu kašičicu, pažljivo izdubite rupu u sredini svakog vrha jajeta, oko 1 cm duboku i široku. Napunite rupu sa umakom i vratite jaja u frižider. Izvadite jaja iz hladnjaka oko 10 minuta prije posluživanja.
Punjenje 3
100 gr Schogetten bele čokolade
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenih lešnika
200 gr mlevenog keksa
200 gr margarina
200 gr šećera
150 ml vode
Priprema:
Prokuvajte šećer sa vodom, kao za sirup, dodajte margarin iseckan na kockice, i sklonite sa šporeta. U smesu dodajte polako mlevene orahe, lešnik i keks, kao i čokoladu koju ste prethodno istopili na pari. Smesu sjedinite i punite čokoladne polovine, pa ih spajajte sa malo istopljene čokolade.
Dekoraciju prepuštamo vama. Možete koristiti istopljenu Schogetten belu čokoladu, ukrasne mrvice, bombonice, boju za kolače… Pustite mašti na volju!