Čokoladne bombone sa karamelom
Ovaj neodoljivo ukusan slatkiš nije previše teško napraviti. Potrebna je samo dobra volja i par kvalitetnih sastojaka:
• 500 g Schogetten tamne čokolade
• 200ml slatke pavlake
• 100gr meda
• 100gr šećera
• 2 kašike nes kafe
Priprema:
Slatku pavlaku zagrejte do tačke ključanja, dodajte 2 kašike nes kafe, promešajte i ostavite da se sjedini.
Rastopite šećer u šerpi do tamno karamel boje, dodajte vruću pavlaku i nastavite zajedno kuvati dok ne nestane grudvica. Dodajte med, dobro promešajte i gotovim karamelom prelijte na kockice čokolade. Uz blago mešanje pustite da karamel otopi čokoladu.
Ovako pripremljenu smesu izlite u folijom obložen sud i ostavite na temperaturi od otprilike 15 stepeni da se stegne.
Isecite stvrdnutu smesu za čokoladne bombone sa karamelom na kockice, pa svaku kockicu što brže oblikujte u lopticu pošto će se smesa grejati. Gotove kuglice stavite u frižider da se ohlade i stvrdnu dok pripremite čokoladu.
Primprema glazure:
Otopite čokoladu na pari, mešajte je i kad osetite pod prstom da je malo toplija dve trećine čokolade izlite na mermernu površinu i uz neprestano, razvlačenje i skupljanje špaklicom ohladite čokoladu na nekih 30 stepeni, proverite prstom da je hladna. Spojite čokoladu i nastavite mešati još malo. Dok čokolada ne postane savršena. Čokolada je gotova kad tanak sloj razlijemo na foliju i on se stegne za deset minuta. Svaku kuglicu uvaljamo između dlanova u dosta čokolade i stavimo je na papir da se stvrdne. Ukrasite usitnjenom čokoladom.
Prijatno!