Čokoladne kocke sa jagodama
Miris jagoda nas polako mami sa tezgi lokalnih pijaca. Zato, vreme je za ovaj izvanredan kolač!
Potrebno:
Za keks:
6 jaja
6 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
100 g Schogetten tamne čokolade
3 kašike mleka
Za krem:
1/2 l mleka
7 kašika brašna
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
2 kesice vanilin šećera
150 g putera
1/2 kg jagoda
Za ganaš:
4 dl slatke pavlake
200 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Za biskvite, odvojite žumanca i belanca i izmutite žumanca dok ne postanu penasti. Zatim dodajte brašno, kakao i rastopljenu čokoladu i mleko. Na kraju dodajte posebno umućen šlag od belanaca.
Smesu izlijte na papir za pečenje u pleh za pečenje, poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175ºC oko pola sata. Pečeni biskvit izvadite iz pleha, kada se prohladi skinite papir za pečenje pa ga prerežite na pola kako biste dobili dve kore.
Za krem odvojiti 2 dl mleka pa pomešajte sa smeđim šećerom i brašnom. Ostatak mleka skuvajte pa kada provri polako ulijte smesu sa brašnom i smeđim šećerom. Kuvajte uz neprestano mešanje oko pet minuta. Krem je gotov kada se lepo sjedini i zgusne. U ohlađeni krem umešati prethodno izmućen puter.
Jagode sitno naseckajte.
Za ganaš zagrejtei pavlaku za šlag, dodajte čokoladu pa uz mešanje zagrevajte na laganoj vatri. Vodite računa da ne provri. Ganaš je gotov kada se sva čokolada otopi i kada smesa postane ravnomerno smeđa. Prohladite uz povremeno mešanje.
Prvu koru biskvita premažite polovinom kreme, složite preko nje jagode, potom jagode prekrijte ostatkom krema pa poklopite drugom korom biskvita. Sve zajedno prelijte tekućim čokoladnim ganaš kremom. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi a potom u frižideru.