Čokoladne tortice za dvoje
Pripremite se na najbolji način za sutrašnji dan, pridavali mu na značaju ili ne. Obradujte voljenu osobu i sebe ovim divnim kremastim tortama.
Sastojci za dve tortice:
Biskvit:
- 150 g Azucar Demero smeđeg šecera
- 1 jaje
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 75 ml mleka
- 1 kašicica limunovog soka
- 75 ml tople vode
- 45 g kakaa
- 100 g mekog brašna
- 1 kašicica sode bikarbone
- prstohvat soli
- maslac i kakao za kalup
Krem od čokolade:
- 100 g Schogetten tamne čokolade
- 30 g maslaca
- 100 ml slatke pavlake
- 1 banana
Premaz od borovnica:
- 100 g zamrznutih borovnica
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika ekstrakta vanile
- malo brašna
Fil od krem sira:
- 50 g krem sira
- 15 g maslaca
- 15 g Demerara smeđeg šećera u prahu sa vanilom
- 50 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 100 ml slatke pavlake
- 45 g Schogetten tamne čokolade
- 30 g maslaca
Priprema:
Dva mala kalupa veličine 8 cm premažite maslacem i pospite sa svih strana kakaom (naš predlog, umesto kalupa mogu vam poslužiti i dve konzerve od graška). Rernu zagrejte na 170°C. Umutite jaje i smeđi šećer pa dodajte vanilu, so, ekstra devičansko maslinovo ulje i mleko pomešano s limunovim sokom. Dodajte zatim mešavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Lagano promešajte, podelite na dva dela pa naspite u kalupe. Pecite oko pola sata.
Biskvit ostavite da se prohladi u kalupima, a zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite. Obavijte biskvite prozirnom folijom, pa ih stavite u frižider. Dok se biskviti hlade pripremite filove i namaz od borovnice. Borovnice pomešajte s limunovim sokom, smeđim šećerom, vanilom i brašnom pa kuvajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tečnost. Zatim pojačajte vatru i kuvajte dok ne dobijete gustu masu. Ostavite da se ohladi.
Maslac i krem sir izmiksajte sa smeđim šećerom u prahu. Potom smesu izmiksajte sa slatkom pavlakom. Takođe ostavite da se prohladi. Tamnu čokoladu i maslac izmiksajte zajedno. Zatim pomešajte i izmiksajte sa slatkom pavlakom. Ostavite da se prohladi.
Bananu isecite na kolutove debljine 2 mm. Svaki biskvit presecite na četiri dela. Na prvi deo poređajte pet kolutova banane pa premažite s delom krema od čokolade. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama i polovinom fila od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i kremom od čokolade pa na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je prilikom pečenja bio na dnu. Sve isto ponovite i s drugom torticom.
Hladne tortice premažite tankim slojem slatke pavlake, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatke pavlake. Maslac i naseckanu čokoladu otopite na pari i dobro promešajte. Pustite 10-ak minuta da se smesa ohladi pa prelijte preko hladnih tortica.