Čokoladni božićni kolač
Ovaj čokoladni kolač se, prema tradiciji, poklanja za vreme božićnih praznika.
Sastojci:
200 g maslaca
225 g
4 jaja
225 g brašna
50 g kakaa
200 g kandiranih trešanja (mogu iz slatka)
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mešavine začina za medenjake
200 g suvog grožđa
200 g urmi
75 g seckanih oraha
50 g kandirane korice pomorandže
100 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Umutite penasto maslac i šećer, dodajte jaja i na kraju brašno izmešano sa kakaom. Posebno izmešajte suvo voće, urme prethodno očistite od koštica i sitno iseckajte, pa dodajte i začine po ukusu. Pažljivo sve sjedinitite sa umućenim maslacem i brašnom.
Kalup obložite papirom za pečenje i prespite smesu. Lepo izravnjajte i napravite malo udubljenje na sredini da bi kolač bio što ravniji kad se ispeče. Prvih pola sata pecite na 200 C, a zatim smanjite na 150 C i pecite još oko sat i po, a po potrebi pokrijte papirom za pečenje. Nakon toga ostavite u rerni da se ohladi još oko 1 h.
Rastopite 100 g tamne čokolade na tihoj temperaturi i u tankom sloju premažite papir za pečenje. Kad se čokolada stegne modlicom izvadite zvezdice i ukrasite kolač. Ukoliko ne želite da ukrašavate kolač, možete ga samo premazati otopljenom čokoladom.