Čokoladni kapkejkovi za sva čula
Čokoladni kapkejk je uvek pravi izbor. Ove slatke tortice popraviće raspoloženje svim damama.
Sastojci:
Za testo:
240 ml prokuvane vode
50 g kakao praha
100 g maslaca
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
2 jaja
2 kašičice ekstrakta vanile ili ruma
175 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
malo soli
Za fil:
100 g Schogetten tamne čokolade
50 g maslaca
šećer u prahu (po želji)
1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
Čokoladne i šarene mrvice, kokos, rendana korica smrznute pomorandže…
Priprema:
Prokuvajte vodu pa u nju dodajte kakao prah i dobro umešajte da se razmuti, tako da ne ostanu grudvice. Ovu smesu ostavite sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Uključite rernu na 190 stepeni i ostavite da se zagreje. Pripremite kalupe za mafine. Ukoliko nemate silikonski kalup za mafine, običan metalni kalup podmažite sa malo maslaca ili u kalup stavite papirne korpice.
U posudi izmešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo i so, a u drugoj mikserom umutite maslac i šećer, sve dok ne dobijete kremastu masu. Dodajte jedno po jedno jaje, neprekidno muteći mikserom. Masa bi trebala da bude kao fini krem. Dodajte ekstrakt vanile ili ruma, pa sve opet izmešajte. U ovu tečnu smesu postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka i miksajte samo da se sjedini. Na kraju dodajte prohlađenu vodu u kojoj ste prethodno umutili kakao.
Punite korpice za mafine, tako da u svaku stane oko 2/3 smese. Čokoladni kapkejk pecite u zagrejanoj rerni oko 15 - 20 minuta. Čokoladne kapkejkove izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade, a za to vreme možete pripremiti fil.
Rastopite čokoladu, Penasto umutite maslac, (po želji možete dodati malo šećera u prahu), zatim ekstrakt vanile ili ruma i na kraju rastopljenu čokoladu. Mutite nekoliko minuta da se dobije fini krem. Koristeći špric za filovanje nanesite pripremljen fil na svaki kapkejk i dekorišite po želji.