Čokoladni kolač sa pivom
Čokoladna i bogata, ova poslastica je sinonim pravog užitka!
Sastojci:
Za keks:
250 ml tamnog piva
250 g maslaca
75 g kakaa
200 g kisele pavlake
300 g smeđeg šećera
2 jajeta
275 g glatkog brašna
2 kašičice sode bikarbone
Za krem:
250 g mascarpone sira
50 g šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Za ukrašavanje:
100 g Schogetten tamne čokolade
2 jaja
marcipan
Priprema:
Otopite maslac i pivo. U prohlađenu smesu dodatjte kakao, smeđi šećer, a potom i dva cela jajeta. Ručno umešajte, i dodajte pavlaku, soda bikarbonu, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smesu u pleh. Pecite od 45 do 60 minuta na 180°C.
Krem pripremite tako što u 100 ml provrele slatke pavlake dodate tamnu čokoladu i mešajte sve dok ne dobijete svilenkasti krem. Pustite da se ohladi pa u ganache dodajte mascarpone i još 100 ml slatke pavlake.
Sve izmiksajte te kremom filujte kore kolača pre nego što se krem stegne. Premažite biskvit otopljenom tamnom čokoladom i ukrasite marcipanom.