Čokoladni kolač sa suvim voćem
Iz dana u dan, jasno nam je da će ova zima trajati još dugo. Mi znamo način kako da zagrejete atmosferu i dostojno ispratite januar. Prepustite se čarima čokolade, začinjene aromom pomorandže i uvek dobrog izbora, suvog voća.
Sastojci:
Za kolač:
- 250 g Azucar Demero smeđeg šećera
- 250 g brašna
- 100 g Schogetten tamne čokolade
- 180 ml jogurta
- 1 dl Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašike kakaa
- rendana kora pomorandže
- nekoliko kapi ekstrakta vanile
- 200 g seckanog suvog voća po izboru (orasi, grožđe, brusnice, smokve, šljive, kajsije)
Za glazuru:
- 125 g Demerara smeđi šećer u prahu sa vanilom
- 2 kašike vode
Iseckajte sitno suvo voće. Potom, na ekstra devičanskom maslinovom ulju istopite tamnu čokoladu pa ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte smeđi šećer, ekstrakt vanile, rendanu koru koricu pomorandže i jogurt, pa sve dobro izmešati. Promešajte brašno i so, prašak za pecivo, kakao i suvo voće, i sipajte smesu od čokolade. Sve dobro izmešajte.
Smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 50 minuta. Da biste bili sigurni da je kolač pečen, probodite čačkalicom i ako je suva, spreman je.
Pečen kolač izvadite iz kalupa, ostavite da se dobro ohladi, pa prelijte glazurom. Ukoliko želite, kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom.