Čokoladni krem brule
Čokoladno-svilenkast krem brule, prekriven hrskavom karamelom, je sve što vam danas treba!
Sastojci za 8 osoba:
625 ml slatke pavlake
120 g Schogetten tamne čokolade
1 kašičica arome vanile
6 žumanaca
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
Priprema:
U dublju posudu poređajte osam posudica za krem brule, zapremine 150 ml. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Stavite vodu da proključa, oko 1 – 1,5 l.
U veću šerpu ulijte slatku pavlaku i dodajte iseckanu čokoladu. Otopite na laganoj vatri uz postepeno mešanje i odložite sa strane. Žumanca, aromu vanile i 70 g smeđeg šećera penasto umutite mikserom.
Pažljivo i postepeno ulivajte mlaku mešavinu čokoladnog krema, mešajući žicom ili mikserom na najmanjoj brzini. Pripremljenu smesu ravnomerno rasporedite u svih osam posudica, zatim pažljivo ulijte vrelu vodu u tepsiju do polovine visine posudica.
Pecite 45-50 minuta. Tepsiju pažljivo izvadite iz rerne, i nakon 10-ak minuta izvadite posudice iz tepsije i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru na 4 sata ili preko noći.
Nakon hlađenja, svaku posudicu (krem) pospite sa kašičicom smeđeg šećera, malo protresite levo-desno da se šećer ravnomerno rasporedi, a višak istresite.
Kuhinjskom let-lampom zagrevajte šećer dok se ne karamelizuje. Ohladite u frižideru još nekih 20-ak minuta pa služite.