Čokoladni rolat sa krem filom
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja,
- 6 kašika Demero smeđeg šećera,
- 3,5 kašika brašna,
- 1,5 kašika kakaa
Za fil:
- 250 gr maslaca,
- 100 gr šećera u prahu,
- 100 gr Schogetten bele čokolade,
- 2 jajeta,
- 100 gr Demero smeđeg šećera
Za glazuru:
- 150 g Schogetten mlečne čokolade,
- 4,5 kašike Carapelli maslinovog ulja
Priprema:
Umutiti sneg od belanaca, dodati šećer, jedno po jedno žumance i dobro izmešati. Brašno prosejte sa kakaom, pa umešajte pažljivo varjačom u smesu od jaja i šećera. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni. Pečen biskvit istresite na vlažnu kuhinjsku krpu i urolajte.
Za fil umutite jaja i šećer. Činiju sa umućenim jajima stavite u posudu sa ključalom vodom, pa kuvajte fil na pari da se zgusne. Ostavite ga da se ohladi. Maslac penasto umutite sa šećerom u prahu, sipajte rastopljenu čokoladu, dobro umutite, i sastavite sa prohlađenim kremom. Ohlađenu koru premažite pripremljenim filom i ponovo uvijte u rolat. Premažite rolate tankim slojem fila i ostavite u frižideru da se dobro rashlade ili ih stavite nakratko u zamrzivač. Na laganoj vatri istopiti čokoladu s uljem, ali paziti da ne prokuva i lagano preliti rashlađeni rolat. Na kraju ukrasite rolat listićima mente, posuvši ih po čokoladnoj glazuri.
Ovaj rolat je idealan u kombinaciji sa kafom ili čajem. Prijatno!