Čokoladni saher desert
Nema boljeg načina da vrele dane učinite podnošljivijim uz vrhunski desert sa čokoladom.
Sastojci:
Za kore:
100 g Schogetten tamne čokolade
3 komada jaja
50 g Azucar Demera smeđeg šećera
50 g brašna
75 g maslaca
¼ kašičice praška za pecivo
Za fil:
1 teglica džema od kajsija
400 g pavlake
100 g šećera u prahu
1 kesica vanillin šećera
Za glazuru:
100 g Schogetten tamne čokolade
100 ml slatke pavlake
20 g maslaca
Priprema:
U posudu stavite izlomljenu čokoladu i istopite je na pari. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte žumanca i dobro umutite. Posebno umutite belanca. Dodajte šećer i nastavite sa mućenjem. Umućena belanca i brašno sa praškom za pecivo naizmenično i lagano dodajte čokoladnoj smesi i neprestano mešajte
Smesu potom stavite u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Od kore isecite 12 krugova. U posudi umutite kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom. U šerpici ugrejte slatku pavlaku i u nju dodajte čokoladu i maslac. Mešajte dok se sve ne otopi i sjedini. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Sklapanje deserta. U odgovarajuće čaše postavite jedan krug kore. Prelijte ga alkoholnim pićem koje ste razredili vodom (konjak, rum, liker). Stavite jedan sloj džema i pokrijte još jednim krugom od kore. Ponovo prelijte alkoholom i delom od umućene pavlake. Dobro poravnajte i prelijte glazurom. Ostavite ih u frižideru da se ohlade.