Čokoladni tart sa lešnicima
Kombinacija tamne čokolade, mekanog, tankog testa i lešnika, već obećava fantastičnu simfoniju ukusa. Evo kako da napravite ovaj slasni desert:
Za testo je potrebno:
• 30 grama kakaa
• 250 grama brašna
• prstohvat soli
• 200 grama maslaca koji je stajao na sobnoj temperaturi
• 100 grama šećera
• vanilin šećer
• jedno jaje
Za fil je potrebno:
• 300 gr Schogetten tamne čokolade
• 200 grama lešnika
• 2 bourbon vanile
• nekoliko kašika šećera, po ukusu
• 2 dcl slatke pavlake
• malo ruma
Priprema testa:
Pomešajte brašno sa kakaom, šećerom i dodajte u to mrvicu soli i maslac. Kratko mesite, pa dodajte umućeno jaje. Sjedinite testo i stavite ga pola sata u frižider.
Nakon toga, razvijte testo i njime obložite kalup za pitu. Prekrijte ga papirom za pečenje i pospite zrncima pasulja, kako se ne bi podiglo u toku pečenja.
U rerni na 180°C peći sedam do deset minuta. Nakon toga izvadite iz rerne, a kada se ohladi i iz kalupa.
Priprema fila:
Prepržite 150 gr lešnika u rerni i onda ih usitnite na male komadiće. Otopite 200 gr Schogetten čokolade, dodajte bourbon vanilu, malo šećera i malo po malo slatke pavlake. Kad se malo ohladi smesa, dodati u nju lešnike.
Usitnite preostalih 100 gr Schogetten tamne čokolade, u to dodajte jednu bourbon vanilu i malo ruma, pa to prelijte zagrejanom slatkom pavlakom i mešajte dok ne postane glatka smesa.
Kad se kora sasvim ohladila, napunite je prvo smesom čokolade s lešnjacima, pustite pet minuta da se to malo stvrdne i zatim preliti još pomalo toplim čokoladnim nadevom bez lešnika.
Ukrasiti narendanim preostalim lešnicima. Prijatno!