Čokoladno-orasna harmonija
Ovaj kolač je toliko pun čokolade, fila i oraha da ćete ga teško zaboraviti.
Sastojci za testo:
10 belanaca
250 g Azucar Demera smeđeg šećera
220 g mlevenih oraha
3 kašičice brašna
Sastojci za čokoladni fil
200 g Schogetten tamne čokolade
250 ml neutralne pavlake
Preliv:
150 g Schogetten mlečne čokolade
200 ml neutralne pavlake
1 kašičica putera
Priprema:
Napravite čokoladni fil tako što ćete sitno iseckati čokoladu, ugrejati do ključanja neutralnu pavlaku, preliti preko čokolade i dobro sjediniti, pa sve izmešati da se dobije glatka i sjajna smesa. Fil dobro ohladite u frižideru oko 3 – 4 sata. Belanca mutite dok se ne dobije srednje čvrsta pena pa polako dodajte smeđi sećer uz stalno mućenje mikserom.
Kada se dobije čvrsta smesa lagano umešajte mlevene orahe i brašno. Sipajte smesu u kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
Pecite testo oko 20 – 25 min dok lako ne porumeni po površini. Pečeno testo ohladite pa ga presecite na tri jednaka dela kraćom stranom, da dobijete tri kore.
Ohlađenu čokoladu izmiksirajte penasto i podelite na dva dela. Prvu koru premažite polovinom fila, stavite drugu koru, premažite drugom polovinom fila, stavite treću koru. Filovan kolač stavite u frižider na dva – tri sata.
U međuvremenu otopite čokoladu u neutralnoj pavlaci, dodajte kašiku putera, dobro izmešajte pa ostavite na stranu da se preliv ohladi. Tečnim prelivom prelijte ohlađen kolač pa ga vratite u frižider da preliv očvrsne, najbolje preko noći.
Sledeći dan kolač secite na kocke i služite.