Crno-beli kurkuma kolačići
Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost. U kombinaciji sa drugim kvalitetnim sastojcima dobija se izuzetno zdrav i ukusan desert. Napravite ove dekorativne i slasne kolačiće:
Sastojci:
• 130 g Schogetten bele čokolade + 100gr za preliv
• 100gr Schogetten mlečne čokolade za preliv
• 100 g Azucar Demero smeđeg šećera
• ½ kašičice mlevene kurkume
• 70 gmaslaca
• 2 narandže
• 1 jaje
• 350 g brašna
• 1 kašičica praška za pecivo
• prstohvat soli
Priprema:
Na niskoj temperaturi zagrejati maslac, narendanu koricu i sok nrandže i šećer i sve mešati da se sastojci lepo sjedine. Potom dodati i umešati jaje, skloniti s ringle i u vruću smesu dodati 130gr Schogetten bele čokolade. Sve mešati dok se čokolada potpuno ne otopi. Smesu ostaviti da se prohladi.
Za to vreme pomešati brašno s praškom za pecivo, kurkumom i soli, pa ovoj mešavini dodati smesu s belom čokoladom. Zamesiti glatko testo, koje treba da je srednje čvrstoće. Ako je nešto ređe, treba dodati još malo brašna. Testo zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 60 minuta u frižideru da se dobro ohladi i stegne.
Ohlađeno testo razvaljati na pek papiru, modlicama vaditi okrugle oblike i slagati ih s razmakom na pleh obložen pek papirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta. Treba da ostanu svetlo žute boje. Skidati ih s pek paira tek kada se ohlade, jer bi u suprotnom mogli da pucaju, odnosno da se okrnje. Tek kada su sasvim ohlađeni, rastopiti preostalu belu i mlečnu Schogetten čokoladu u posebne činije i četkicom za kolače premazati pola beli, a pola tamni fil. U fil, po želji, možete dodati i malo slatke pavlake. Prijatno!