Crveni kolač
Sastojci:
- 30 g crvene boje za biskvit,
- 2 kašike kakao praha,
- 1 kašičica vanila ekstrakta,
- 60 g maslaca,
- 160 g šećera,
- 2 veća jajeta,
- 130 g brašna,
- 100 g Buter mleka,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica sirćeta od jabuke,
- 1 kašičica sode
Glazura
- 2 šoljice mleka,
- 1/2 čaše brašna,
- 100 g hladnog maslaca,
- 2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Rernu u kojoj ćete peći zagrejati na 200*C. Okruglu posudu za pečenje podmazati uljem i brašnom, a sa strana postaviti papir za pečenje. Umutiti zajedno crvenu boju za biskvit, kakao u prahu i ekstrakt vanile. To dobro umešati tako da ne ostanu loptice kakaa. Mikserom umešajte šećer i maslac sve dok ne dobije svetlo kremastu boju. Dodajte jaja jedno po jedno i između njih kratko mešajte mikserom. Brašno dodajite u tri dela, naizmenično sa buter mlekom. Dodajte so, a nakon toga dodajte prvu smesu koju ste napravili u kojoj se nalaze kakao i crvena boja za biskvit. Sve to dobro umešajte.
Odvojeno u posudi umešajte sodu za pečenje i sirće od jabuke, a onda dodajte testu pa dobro
izmešajte.
Testo podeliti u tri tepsije i odvojeno peći 20-tak minuta. Nakon što se biskvit ispekao ostavite da se ohladi 10-tak minuta.
Glazura:
U činiju za kuvanje umešajte mleko i brašno te na srednjoj temperaturi mešati sve dok smesa ne postane glatka i gusta. Neka se ovo hladi oko 40 minuta, a nakon što se ohladilo skinite kožicu sa vrha. U međuvremenu dok se gornja smesa hladi, u jednu činiju stavite maslac i šećer i mikserom
umešajte dobro. Dodajte ekstrakt vanile i ponovo dobro umešajte.
U tri dela u smesu maslaca i šećera mikserom umešajte smesu koja se ohladila i sa koje ste
skinuli kožicu sa vrha.
Izaberite najdeblju koru za bazu torte i premažite je jednim delom glazure. Na nju postavite drugu koru koju ćete takođe premazati glazurom. Na vrhu postavite poslednju, po mogućnosti najtanju koru, i premažite je ostatkom glazure koju ćete razmazati i po rubovima kolača.
Ostavite da se sve to ohladi pola sata da bi se glazura učvrstila. Kolač možete ukrasiti
narendanom čokoladom. Prijatno!