„Crveni somot“ sa Schogetten čokoladom
Ovo je kolač neobičnog naziva i veoma atraktivnog izgleda. Evo recepta za američki Red Velvet:
Za biskvit vam je potrebno:
- 2 jajeta
- 250 g prosejanog brašna
- 300 g šećera
- 115 g putera
- 250 ml mleka + 1 kašika limunovog soka, pomešano
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 2 kašike crvene prehrambene boje
- 1 kašika sirćeta
- 1/2 čajne kašike sode bikarbone
- 1/2 čajne kašike soli
Za fil :
- 60 – 220 g krem sira, omekšalog
- 130 g putera omekšalog na sobnoj temperaturi
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4-5 šoljica šećera u prahu
Za dekoraciju
Priprema
Ugrejte rernu na 180°C. Kalupe za mafine tanko podmazati puterom. U jednu posudu pomešati brašno, so i kakao prah. U drugoj posudi miksati omekšan puter par minuta i dodati šećer. Nastaviti miksanje da masa postane penasta.
Dodati 1 jaje pa miksati najmanje 1 minut, zatim dodati i drugo jaje i nastaviti miksati da se jaja dobro povežu sa puterom i šećerom. Dodati vanilu i još kratko sve izmiksati. U mešavinu mleka i soka od limuna dodati crvenu boju i promešati.
Postepeno u izmiksan puter i jaja dodavati brašno (prvo 1/3) i jogurt (1/3) na 3 puta dok se sastojci ne utroše. Lagano miksati na manjoj brzini uvek u jednom smeru.
Na kraju izmešati sodu i sirće u čaši, sačekati da se izazove reakcija pa tek onda lagano umešati u biskvitnu, bordo-crvenu masu.
Masu isipati u pripremljene kalupe i peći oko 25 minuta na 180°C.
Pečene biskvite izvaditi iz kalupa i obavezno ih ostaviti da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru (zamotane u plastičnu foliju).
U velikoj posudi za mešanje zajedno pomešajte krem sir, puter i vanilu dok ne postane glatko.
Mikserom na niskoj brzini postepeno u to dodajte šećer u prahu i mešajte.
Povećajte povećajte brzinu na visoku i mešajte sve dok Vam smesa ne bude svetla i paperjasta.
Ako je mešavina suviše gusta, dodajte malo mleka da ga razredi. Ako je suviše retka, dodajte još šećera u prahu ili stavite u frižider da se učvrsti.
Stavite prvu koru. Namažite smesu krem sira na prvu koru. Dodajte na to drugu koru. Na nju namažite opet smesu. Na kraju dodajte treću koru. Ukrasite istopljenom Schogetten čokoladom i kockicama Schogetten čokolade. Prijatno!