Cupcakes sa kafom
Čokolada i kafa su savršen par. Ako ste se zasitili jakih, prazničnih trpeza, a ipak ne možete da odolite slatkišima, isprobajte ove poslastice. Ako ste od onih koji misle da je jaje i meko neophodni u kolačima, promenićete mišljenje nakon što probate ovaj recept. S obzirom da ne sadrže ove dve namirnice, veoma su lagani i prijaće vam, ali nikako na uštrb dobrog ukusa. Uverite se i sami:
Za testo:
1 i ½ šoljice brašna
¼ šoljice kakaa
1 šoljica Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica vanile u prahu
¼ kašičice soli
¾ šoljice tople vode
30 ml kafe
1 kašika sirćeta
6 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
Za glazuru:
2 i po šoljice šećera u prahu
80g kakaa
5 kašika maslaca, na sobnoj temperaturi
Mrvice čokolade za ukras
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 ° C.
Pomešajte brašno, kakao, šećer, sodu, so i vanilu u činiju.
Pomešajte toplu vode sa kafom i pustite da se ohladi.
U zasebnu činiju pomešajte mešavinu kafe i vode, sirće i maslinovo ulje.
Kombinujte mokre sastojke sa suvim mešajući. Testo neće biti previše gusto.
Podelite ga na 14 cupcake posuda za pečenje i pecite 15 minuta ili dok čačkalica umetnuta u testo ne izađe čista.
Neka se ohladi.
Za glazuru pomešajte šećer u prahu i kakao u činiji.
Umutite maslac oko minut i dodajte šećer i kakao u prahu. Dobro ujednačite i sipajte u špric za ukrašavanje. Prelijte cupcakes glazurom i ukrasite čokoladnim mrvicama. Prijatno!