Domaći čokoladni namaz
„Prste da pojedeš!“, rekli bi ljubitelji čokolade. I ne bi pogrešili. Ovo je najbolji čokoladni namaz koji smo probali u našoj kuhinji. Probajte ga i vi!
Sastojci:
• 100 g lešnika
• 100 g Schogetten mlečne čokolade (poruči OVDE)
• 200 g tamne čokolade (za kuvanje ili sa minimalno 70 % kakaa)
• 150 g Azucar Demero šećera u prahu (poruči OVDE)
• 1,5 dl punomasnog mleka (3,2 % m.m.)
• 1 dl suncokretovog ulja
• 1 vanilin šećer
Priprema:
Lešnike posložite na masni papir u tepsiju i stavite u rernu na 170 stepeni – 15 minuta. Svakih 5 minuta ih promešajte da se ravnomerno ispeku. Nakon što su gotovi, potrebno ih je ohladiti. Pečenim lešnicima ogulite ljusku.
U blenderu sameljite lešnike u što finiju pastu sličnu maslacu (oko 3 minuta). Dodajte im šećer u prahu i kratko izmiksajte.
Tamnu i mlečnu čokoladu iseckajte jako sitno i dodajte u blender. Zatim opet izmiksajte.
Dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i opet miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smesu.
Smesu stavite u posudu i kuvajte u činiji koju ste pretodno stavili na činiju sa kipućom vodom (kuvanje na pari), stalno mešajući varjačom do željene gustine.
Namaz ulijte u suvu zagrejanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem.
Čuvajte na hladnom mestu.
Ovaj namaz možete koristiti za palačinke, namazan na hleb ili, na mnogima najbolji način – kašičicom direktno iz teglice. Prijatno!