Domaći džem sa smeđim šećerom
Leto je na izmaku, zatvorite ga u teglu da vam duže traje.
Sastojci :
1 kg zrelih breskvi
3 veće zrele kruške
300 - 400 g Azucar Demero smeđeg šećera (više šećera ako volite slađe)
2 pruta vanile
3 kašike ruma
1/2 čaše vode
1 džemfix
Priprema:
Breskve i kruške oljuštite, isecite na sitne kocke i pomešajte sa smeđim šećerom, pa stavile na slabu vatru i kuvajte. Na pola kuvanja dodajte vanilu.
Kuvajte dok varjača ne počne da ostavlja širok trag, i dok džem ne počne da pada sa nje u komadima.Tada dodajte rum, prokuvajte još malo pa dodajte džem fix pomešan sa kašikom smeđeg šećera pa kuvajte još 15t minuta.
Sipajte vruć džem u mlake tegle sterlisane na 100 stepeni, zatvorite ih odmah i ostavite da se ohlade.