Dva recepta za domaći sladoled
Ko u letnjim mesecima može da odoli sladoledu? Ipak, kupovni sladoled ne može ni da se poredi sa onim koji sami napravite, pod uslovom da koristite prave, kvalitetne sastojke. Osim toga, njegovo spremanje može biti veoma zabavno. Donosimo vam dva takva recepta:
Sladoled sa mentom i čokoladnim mrvicama
Potrebno je:
• ¾ šolje Azucar demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
• 2 šolje mleka
• 1 šolja razređene slatke pavlake
• 2 žumanceta,
• 20 listića mente,
• 50 g Baron mohito čokolade sa ukusom mente (poruči OVDE)
• Kašičica ekstrata od vanile
• Mrvica soli
Pomešajte mleko, pavlaku i listove mente u šerpu srednje veličine, sa debljim dnom. Zagrejte na umerenoj vatri. Neka bude na vatri dok se ne pojave mehurići po ivici (trebalo bi da je to oko 180C). Ne dozvolite da provri.
Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji deset minuta. To će omogućiti da listovi mente puste sok. Otklopite i procedite smesu u činiju srednje veličine. Pritisnite listove mente kašikom da bi opustile još mirisa. Izbacite listove, i vratite smesu u šerpu. U drugoj činiji pomešajte šećer, so i žumanca. Izmiksajte dok smesa ne postane bledo žute boje. Postepeno dodajte polovinu smese sa mlekom u smesu sa jajima, mešajući stalno mikserom. Sipajte smesu mleka i jaja nazad u šerpu sa ostatkom mleka. Kuvajte na umerenoj vatri oko 2 minuta (na 160C) stalno mešajući. Sipajte smesu u činiju. Umešajte ekstrat vanile. Stavite činiju u frižider dok se smesa potpuno ne ohladi, promešajte povremeno. Kad se smesa stegne, pripremite čokoladu. Nožem je secite na tanke listove i umešajte mikserom u sladoled. Dodate li čokoladu tek u ovoj kasnijoj fazi, osiguraćete da se ona ne sjedini u potpunosti sa smesom. Ponavljajte postupak mešanja do željene gustine i teksture sladoleda. Zatim odložite poslasticu u zamrzivač na dodatna dva sata pre nego što je servirate i poslužite. Sipajte smesu u plastičnu kutiju, poklopite i stavite u zamrzivač. Dekorišite po želji. Prijatno!
Sladoled sa kafom i čokoladom
Sastojci
♦ 8 žumanaca
♦ 150 g Azucar Demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
♦ 600 ml slatke pavlake
♦ 2 kašike instant kafe
♦ 2 kašike konjaka
♦ 150 g Schogetten tamne čokolade (poruči OVDE)
♦ 1 kašika kakaa u prahu
U posudi izmiksajte žumanca dok smesa ne postane bleda i povezana. U lončić sipajte slatku pavlaku, dodajte kafu i zagrejte na laganoj vatri uz mešanje, dok skoro ne provri. U pavlaku počnite polako da sipate izmućena žumanca uz konstantno mešanje varjačom. Dodajte i konjak, pa nastavite da mešate dok ne dobijete gustu kremu poput pudinga. Čokoladu otopite na pari i dodajte kakao u prahu. Potpuno otopljenu čokoladu uspite u kremu i sve dobro izmešajte dok se ne poveže. Ostavite da se malo ohladi. Smesu sipajte u plastične posude i ostavite u zamrzivaču četiri sata. Poluzamrznuti sladoled izvađen iz zamrzivača u blenderu dobro izmiksajte, vratite ga u posudu i ostavite da se zamrzne na još četiri sata ili preko noći. Prijatno!