Džem od jagoda sa aromom vanile
Sezona jagoda je već uveliko počela, a za čudotvorni učinak ovog crvenog i mirisnog voća na organizam znali su stari Rimljani i koristili za lečenje mnogih bolesti. Jagode su veoma bogate vitaminima, sadrže biljne fenole i antioksidanse, a pored zdravstvenih benefita imaju i neodoljiv ukus.
Ovog puta donosimo vam recept za zdravu varijantu džema od jagoda. U kombinaciji sa smeđim šećerom od šećerne trske sa ukusom vanile u prahu, potpuno prirodnim proizvodom, na jednostavan način napravićete sjajnu poslasticu za vrele dane.
Mali savet: pri kupovini jagoda, obratite pažnju da imaju peteljke i zrele i crvene plodove bez belih ili zelenih vrhova.
Potrebni sastojci:
• 1 kg očišćenih jagoda
• 400 g Azucar Demero smeđeg šećera od šećerne trske sa ukusom vanile u prahu (poruči OVDE)
• 1 do 2 limuna
Priprema:
Jagode isecite na komadiće, pomešajte sa šećerom i ostavite u poklopljenoj činiji u frižideru preko noći.
Jagode sutradan procedite i sok koji su pustile stavite u lonac. Kuvajte na srednjoj vatri dok sok se ne počne lagano da se zgušnjava, oko pola sata. Oljuštite limun, iscedite sok i dodajte ga jagodama. Očišćene polovine limuna, bez korice i semenke zavežite u komadić gaze, i zajedno sa jagodama stavite u lonac i kuvajte oko desetak minuta. Potom izvadite gazu s limunom i dobro je procedite. Limun sadrži prirodni pektin i koristi se za želiranje.
Kuvajte još pet minuta, a potom sklonite sa vatre. Ukoliko želite da smesa bude glatkija, džem kratko izmiksajte mikserom.
Čuvanje džema:
Još vrući džem sipajte u staklene tegle koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u rerni na 100-110 stepeni. Tegle dobro zatvorite i ostavite da se postepeno ohlade. Čuvajte džem na suvom i hladnom mestu.