POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Džem od jagoda sa aromom vanile

Džem od jagoda sa aromom vanile

Sezona jagoda je već uveliko počela, a za čudotvorni učinak ovog crvenog i mirisnog voća na organizam znali su stari Rimljani i koristili za lečenje mnogih bolesti. Jagode su veoma bogate vitaminima, sadrže biljne fenole i antioksidanse, a pored zdravstvenih benefita imaju i neodoljiv ukus.

Ovog puta donosimo vam recept za zdravu varijantu džema od  jagoda. U kombinaciji sa smeđim šećerom od šećerne trske sa ukusom vanile u prahu, potpuno prirodnim proizvodom, na jednostavan način napravićete sjajnu poslasticu za vrele dane.

Mali savet: pri kupovini jagoda, obratite pažnju da imaju peteljke i zrele i crvene plodove bez belih ili zelenih vrhova. 

Potrebni sastojci:

•    1 kg očišćenih jagoda
•    400 g Azucar Demero smeđeg šećera od šećerne trske sa ukusom vanile u prahu (poruči OVDE)
•    1 do 2 limuna

Priprema:

Jagode isecite na komadiće, pomešajte sa šećerom i ostavite u poklopljenoj činiji u frižideru preko noći.

Jagode sutradan procedite i sok koji su pustile stavite u lonac. Kuvajte na srednjoj vatri dok sok se ne počne lagano da se zgušnjava, oko pola sata. Oljuštite limun, iscedite sok i dodajte ga jagodama. Očišćene polovine limuna, bez korice i semenke zavežite u komadić gaze, i zajedno sa jagodama stavite u lonac i kuvajte oko desetak minuta. Potom izvadite gazu s limunom i dobro je procedite. Limun sadrži prirodni pektin i koristi se za želiranje.

Kuvajte još pet minuta, a potom sklonite sa vatre. Ukoliko želite da smesa bude glatkija, džem kratko izmiksajte mikserom. 

Čuvanje džema:

Još vrući džem sipajte u staklene tegle koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u rerni na 100-110 stepeni. Tegle dobro zatvorite i ostavite da se postepeno ohlade. Čuvajte džem na suvom i hladnom mestu.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.