Džem od lubenice sa smeđim šećerom
Aromatični džem je sjajan letnji obrok, ali i koristan preliv i fil za vaše omiljene kolače. Mnogi vole sočnu lubenicu, a mi vam donosimo recept za džem od pulpe ovog divnog, letnjeg voća u kombinaciji sa zdravim, smeđim šećerom.
SASTOJCI:
- 2 kg lubenice
- 2 kg Azucar Demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
- sok i kora 6 plodova limuna
PRIPREMA:
1. Lubenicu prepolovite i isecite na režnjeve. Očistite od koštica, skinite koru, pa „meso“ lubenice isecite na kockice.
2. Plod lubenice pomešajte sa šećerom za želiranje, iseckanom korom i sokom limuna, pa prekriveno ostavite da stoji oko 4 sata. Zatim sve sipajte u veliku šerpu, kuvajte i ostavite 3 minuta da vri.
3. Pekmez odmah sipajte u pripremljene tegle sa mehaničkim zatvaračem, dobro zatvorite i okrenite 5 minuta naopačke.