Džem od šljiva sa začinima
U jesenjem i zimskom periodu, dobrih džemova nikada dovoljno. Ovakav sigurno još niste probali!
Sastojci:
130 g Azucar Demero smeđeg šećera
20 g vanilin šećera
1 kg šljiva
5 karanfilića
1 štapić cimeta
10 g mešavina začina
Priprema:
Šljive operite, prepolovite ih i izdvadite im koštice. Stavite ih u posudu koja može da ide u rernu i stavite ih da se peku na 175 stepeni C. Kada malo puste sok, pospite ih smeđim šećerom i vanilin šećerom i pecite ih oko sat i po.
Začine sameljite, osim štapića cimeta i dodajte šljivama. Sve dobro izmešajte i pecite još pola sata. S vremena na vreme mešajte kako se ne bi džem zalepio za dno.
Tegle operite i zagrejte u rerni i vrući džem sipajte u vruće tegle, odstranite štapić cimeta.
Ovako pripremljen džem čuvajte na hladnom i tamnom mestu.