Ekleri u boji
Šareni, veseli, ukusni ekleri, obradovaće svako dete, ali i one starije. Prava simfonija boja i aroma idealna je za vikend-dezert.
za testo:
- 75 g putera,
- 80 g brašna
- 3 kom jaja.
Za fil:
- 3,5 dl mleka,
- 3 žumanca,
- 120 g Azucar Demero smeđeg šećera,
- kašičica vanilin šećera
- 2 kašike brašna.
Za glazuru u boji:
- 200 g šećera u prahu,
- belance,
- pola limuna,
- boje za kolače i paketić šarenih bombona
Za čokoladnu glazuru:
- 50 grama Schogetten tamne čokolade
- 50 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 1 mala kašika gustina
Priprema:
Pomešajte mleko sa 70 g šećera i kuvajte do vrenja. Penasto umutite žumanca sa ostatkom šećera, dodajte brašno, promešajte da se sjedini, pa postepeno sipajte u ključalo mleko i, uz snažno mešanje, kuvajte pet minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
Kuvajte 1 dl vode da proključa, dodajte prstohvat soli i komadiće putera i čim se puter otopi sklonite s ringle, dodajte brašno i snažno promešajte. Kada se masa malo ohladi dodajte jedno po jedno jaje ne prestajući da mešate, da dobijete gusto, glatko testo. Dobijeno testo sipajte u kolačarski fišek i odvajajte trake testa u pleh, obložen kolačarskim papirom. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene eklere sasvim ohladite, pa na jednom kraju probušite rupicu i punite ih ohlađenim kremom, uz pomoć kolačarskog fišeka.
Posebno pomešajte belance sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Dobijenu mešavinu preručite u nekoliko činijica i u svaku sipajte kap-dve boje za kolače. Površinu eklera premažite glazurom u boji i odozgo zalepite šarene bombonice. Do serviranja čuvajte u frižideru.
Čokoladna glazura:
Otapajte čokoladu sa mlekom i šećerom, a zatim dodajte gustin. Sve vreme mešajte kako se ne bi stvarale grudvice. Glazuru stavite preko nafilovanih eklera.