Energetske pločice sa kokosom i čokoladnim prelivom
Jednostavni za pripremu i veoma hranljivi, najbolji slatkiš za sve generacije!
Sastojci:
Za biskvit
200 g indijskih oraha, lešnika ili badema
200 g kokosovog brašna
170 g svežih urmi
40 g kokosovog ulja
veći prstohvat soli
pola kašičice vanile u prahu
Za preliv
70 g Schogetten tamne čokolade (možete poručiti OVDE)
1 kašičica Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
Priprema:
Pleh veličine 20x30 cm lagano premažite ekstra devičanskim maslinovim uljem, a zatim obložite papirom za pečenje.
U blender najpre ubacite orašaste plodove, blendirajte na kratko da se sasvim usitne. Dodajte kokos, prstohvat soli i vanilu i blendirajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Urme očistite od semenki i sklonite im kožicu pod tankim mlazom vode. Ako koristite suve urme, prethodno ih potopite u vodi na 15 minuta. Suvoj smesi dodajte urme i kokosovo ulje i mutite dok se sastojci ne sjedine. Po potrebi dodajte kašičicu vode. Nemojte dodati previše vode, jer će pločice biti mekane. Smesu stavite u kalup, ravnomerno rasporedite i dobro utapkajte prstima. Stavite u frižider dok ne napravite preliv.
Za pripremu preliva tamnu čokoladu istopite na pari. Kada čokolada krene da se topi, dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i povremeno mešajte dok čokolada ne bude sasvim glatka.
Prelijte preko smese i vratite u frižider na par sati. Oštrim nožem izrežite na pločice.