Gingerbread cookies
Ovi mekani, mirišljavi, dekorativni i veoma ukusni kolačići predstavljaju radost za celu porodicu! Osim što ćete uživati u pripremi i slasnim ukusima, takođe ih možete upotrebiti i kao deo dekoracije novogodišnje jelke.
Potrebno je:
• 220g Azucar Demero smeđeg šećera
• 1 kašičica mlevenog đumbira
• 1/2 kašičice cimeta
• 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
• ¼ kašičice mlevenog karanfilića
• par kapi vanila arome
• 1 jaje
• 750g brašna
• 230ml meda
• 200g maslaca
• 120ml vode
• 1 prašak za pecivo
• 2 belanceta
• 250g šećera u prahu
• sok od pola limuna
• jestive boje
Priprema:
Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo. Dobijeno prhko testo podelite na tri dela i svaki posebno uvijte u foliju. Ostavite u frižideru tri sata. Na dasku stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike u stavljajte u pleh obložen pek papirom. Obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo! Keksiće pecite desetak stepeni na temperaturi od 175 stepeni. Pre ukrašavanja ih dobro ohladite!
Kako biste ih ukrasili, dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite bilo koje dekorativne jestive ukrase. Ostavite ih da prenoće pre upotrebe.
Pustite mašti na volju!