Jedan kup u dve boje
Sezona jagoda je u jeku, a uz njih svaki desert postaje aromatičan i preukusan. Pred nama je težak izbor, da li u jagodama uživati uz tamnu ili belu čokoladu? Donosimo vam recepte za tamni i beli kup sa jagodama, pa vi odlučite koja je kombinacija više po vašem ukusu.
Sastojci za tamni kup
- 500 g jagoda
- 200 g Schogetten tamne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kašike meda
- 2 kašike Basso aceto balzamica
Jagode operite, isecite na kolutove, posložite u posudu za pečenje, poprskajte acetom balzamicom i prelijte medom. Pecite oko pola sata u zagrejanoj rerni na 150°C. Ohladite.
Potom skuvajte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne rastopi. Ostavite smesu sa strane da se prohladi. Prvo u posudi slažite red čokoladne smese, pa red jagoda i na kraju opet čokoladnu smesu.
Sastojci za svetli kup:
Mus od jagoda:
- 300 g jagoda
- 3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
- 1 kašika višnjevače ili soka od višanja
Beli mus:
- 200 g bele Schogetten bele čokolade, sitno seckane
- 500 ml mleka
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašika Demerara smeđeg šećera sa ukusom vanile
- 2 belanaca
- 1 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
Priprema:
Za mus od jagoda operite voće i iseckajte ga. Pomešajte jagode sa smeđim šećerom i dodajte višnjevaču ili sok od višanja.
Za mus od čokolade otopite čokoladu na pari, uz povremeno mešanje. Postepeno dodajte mleko i mešajte sve dok ne dobijete fini krem. Ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi.
Umutite slatku pavlaku sa smeđim šećerom sa ukusom vanile i pažljivo umešajte u ohlađeni čokoladni krem. Belance umutite u čvrst sneg pa dodajte kašiku šećera i još malo umutite i pažljivo kašikom umešajte prvo jednu polovinu, a potom ostatak u smesu, koja treba da ostane vazdušasta. U čaše naizmenično sipajte mus i smesu od jagoda, pa završite sa belim musom.
Ukrasite svežim jagodama i listićima mente.