Novogodišnji medenjaci
Nova godina je vreme čarolije, bajki i čuda. Pustite svega od toga po malo u vašu kuhinju i čuda će se zaista dogoditi. Donosimo vam savršen recept za domaće, ukusne medenjake, kojima ćete ovu Novu godinu učiniti posebnom.
Sastojci:
• 110 gr Azucar Demerara smeđeg šećera
• 110 gr putera
• 1 jaje
• 8 kašika meda
• 450 gr brašna
• 2 kašičice mlevenog đumbira
• 2 kašičice cimeta
• 2 kašičice praška za pecivo
• 2 kašičice mešavine začina za keksiće (po želji)
• 2 kašike kakao praha
Priprema:
Zagrejte rernu na 200C i premažite pleh puterom. U posudi otopite puter, dodajte smeđi šećer i med. Sve mešajte dok se sastojci ne sjedine i ostavite da se prohladi.
U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, kakao i začine, pa dodajte jaje. Sve izmešajte da se dobro sjedini, pa dodajte smesu sa puterom i mešajte dok ne dobijete testo. Testo stavite na radnu površinu posutu brašnom, mesite kratko i napravite kuglu.
Razvijte testo na debljinu od 2-3 cm i modlama različitih oblika izdvajajte keksiće. Pecite ih jedne za drugima u rerni po 7- 8 minuta.
Na vrhu keksića, dok su još topli, izbušite rupu uz pomoć čačkalice, ali pazite da ih ne izmrvite. Ohlađene ih čuvajte u zatvorenim posudicama, u kojima mogu da stoje i do dve nedelje. Za ukrašavanje koristite tehniku “royal icing”.