Juliška – ponos Češke
Juliška ili Julpita je starinski kolač poreklom iz Češke. Domaćice ga obožavaju jer se izuzetno lako sprema.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike kakaa
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
Preliv za koru:
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
200 ml mleka
Priprema:
Umutite belance pa mu dodajte smeđi šećer postepeno ga muteći. Zatim u smesu dodajte žumance i mutite još malo. Nakon toga smesi dodajte kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve ne sjedini. Koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Preliv pripremite tako što ćete skuvati šećer u mleku.
Kada koru izvadite iz rerne prelijte je sa polovinom vrelog preliva i ostavite da se ohladi.
Za fil je potrebno:
Preostali preliv za koru
150 g mlevenih oraha
125 g putera
100 g Schogetten tamne čokolade
U vreo preliv dodajte orahe pa ostavite da se fil prohladi. Dodajte mu umućen puter i sve to namažite na ohlađenu koru. Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.