Kanoli sa čokoladom i bademom
Malo strpljena sasvim vam je dovoljno da napravite ove hrskave zavodljive zalogaje.
Sastojci:
Za fil
300 g rikota sira
100 g Azucar Demero smeđeg šećera u prahu sa vanilom
50 g badema
50 g Schogetten tamne čokolade
2 ml ekstrakt vanile
Za testo
20 g maslaca
1 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
1 jaje
100 g brašna
2 ml ekstrakta vanile
30 ml crnog vina
Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Prvo zamesite testo, mikserom umutite razmekšan maslac sa smeđimšećerom pa dodajte brašno, jedno jaje, malo soli, malo ekstrakta od vanile i crno vino, pa nastavite kratko mutiti testo da se sastojci sjedine. Završite testo za kanole rukama uz dosipanje malo brašna ukoilko je potrebno da dobijete glatko testo koje se ne lepi. Uvijte testo u foliju i ostavite ga u frižideru sat vremena da odstoji.
Pripremljeno testo za kanole razvijte tanko oklagijom na oko 2 mm debljine. Isecite testo za kanole okruglom modlom prečnika 8 cm, a možete testo iseći i na kvadrate. Metalne modle za kanole premažite uljem, pa svaki komad testa uvijte oko metalnog valjka. Ivicu testa premažite umućenim žumancetom i dobro pritisnite da vam se testo zalepi i ostane željenog oblika dok se prži.
U dubok tiganj stavite dosta ekstra devičanskog maslinovog ulja, dovoljno da prekrije kanole i zagrejte ga. U vrelo ulje spuštajte kalupe kanola sa testom i pržite ih do zlatno žute boje. Gotove kanole vadite hvataljkom i ostavite ih na debelom sloju papirnih ubrusa da se ocede i ohlade. Izvucite modle iz ohlađenog testa koje treba da bude hrskavo, a ako kanoli nisu hrskavi stavite ih bez kalupa kratko da se prže u vrelom ulju.
Za pripremu fila u činiju stavite rikota sir sa smeđim šećerom u prahu, pa dodajte sitno isečenu tamnu čokoladu i sitno iseckane pržene bademe, naspite ekstrakt od vanile i dobro promešajte da vam se fil izjadnači. Naspite fil za kanoli sa bademom i čokoladom u kesu za ukrašavanje i ostavite ga u frižideru da se stegne par sati.
Najbolje je da pripremljene kanole punite neposredno pre služenja da bi vam testo ostalo hrskavo sa bogatim kremastim filom. Kanole punite filom sa čokoladom i bademima sa jedne strane pa sa druge važno je da dobro napunite celom dužinom.