Karamel-čoko kup
Sastav:
- 70 g medenjaka,
- žumance,
- 50 g šećera,
- pomorandža,
- limun,
- 100 g krem sira,
- kesica šlag krema od vanile,
- 100 g ušećerenih lešnika,
- 100 g kandirane kore od pomorandže,
- kašičica likera od pomorandže,
- četiri kugle sladoleda od čokolade,
- sirup od karamele
- malo banane.
Priprema:
Penasto umutite žumance sa 25 g šećera. Ne prestajući da mutite dodajte kašiku po kašiku krem sira, kašičicu likera od pomorandže i kašičicu strugane kore od pomorandže. Preostali šećer stavite u šerpicu, sipajte kašiku hladne vode i 2 kašike limunovog soka i kuvajte do vrenja na sasvim niskoj temperaturi, stalno mešajući drvenom varjačom. Kada masa proključa, kuvajte dok masa ne dobije ćilibar žutu boju i nemojte mešati da se ne zalepi za varjaču. U čašu sipajte sloj krem šlaga od vanile koji ste pripremili prema uputstvu sa kesice, zatim sloj karamelizovanog šlaga, krupno izmrvite medenjake i sipajte odozgo. Završite slojem krema od žumanca i krem sira. Napunjene čaše ostavite da odstoje u frižideru do serviranja. Desetak minuta pre služenja ostavite čaše u zamrzivaču, zatim ih izvadite, stavite kuglu sladoleda na svaku, a preko pospite sirupom od karamele i komadićem banane. Prijatno!