Karamel mafini
Rastopljena karamela čini ove mafine izuzetno sočnim.
Sastojci:
10 mekanih karamel bombona (60 g)
130 g Schogetten mlečne čokolade
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
malo soli
kesica vanillin šećera
6 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike jogurta
2 jajeta
2 kašike ruma
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, obložite kalupe za mafine papirnim korpicama. Iseckajte caramel bombone. Kockice čokolade istopite na pari. Umutite smeđi šećer, so, vanillin šećer, ekstra devičansko maslinovo ulje i jogurt, pa umešajte rastopljenu čokoladu, a zatim i jaja i rum.
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa blago umešajte u masu, samo koliko da se sjedine suvi i vlažni sastojci. Umešajte i 2/3 komadića karamele i sipajte testo u papirne korpice. Pospite ostatkom karamela. Pecite oko 30 minuta. Isključite rernu, ostavite mafine da odstoje oko 5 minuta pa ih izvadite iz rerne da se potpuno ohlade.