Karamel tart
Ako ste ljubitelj čokolade u kombinaciji sa karamelom, ovo je pravi recept za vas.
Potrebno je za koru:
• 200gr brašna
• 25gr kakaa
• 3 kašike šećera u prahu
• 150gr maslaca
• 2 žumanca
• vanilin šećer
• malo hladne vode
Za karamel
• 300gr šećera
• 80ml vode
• 80gr maslaca
• 100ml slatke pavlake
• Kašičica milerama
• prstohvat morske soli
Za preliv
• 200gr Schogetten tamne čokolade
• 200ml slatke pavlake
Priprema:
Pomešajte brašno, kakao, šećer i vanilu, dodajte maslac narezan na kockice i izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dodajte žumance i malo hladne vode i umesite testo.
Oblikujte testo u kuglu, spljoštite u disk, omotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider na 20 minuta.
Kalup za pečenje premažite maslacem, posipajte brašnom i kakaom. Testo razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi i prebacite u kalup.Utisnite ga dobro. Vratite ga u frižider na 15 minuta.
Zagrejte rernu na 180C. Kada se testo ohladilo prekrijte ga papirom za pečenje.
Pecite 10 minuta, pa sklonite papir i vratite u rernu na još 20 minuta.
Izvadite testo i ostavite da se hladi.
Za to vreme pripremite karamel. U lonac stavite šećer i vodu i stavite na vatru. Kada zakipi više nemojte mešati. Kada šećer dobije tamno narandžastu boju dodajte maslac i sklonite sa vatre, dodajte i pavlaku i mileram i na kraju so, promešajte da se sedini. Ostavite karamel da se malo ohladi. Kada se karamel pohladio izlijte ga u testo i stavite u frižider da se stegne.
Čokoladu usitnite. Pavlaku zagrejte do vrenja pa prelijte preko čokolade. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.
Ostavite da se malo pohladi pa prelijte preko karamela i vratite u frižider.
Ostavite 2 sata, pa ukrasite po želji. Prijatno!